MUSEUMKEIZER COMPETITIE  2018

Als appelteam stellen we ons tot doel: “Zoveel mogelijk schutters de kans bieden, zo vaak mogelijk traditioneel te kunnen  schieten”

Vanuit deze gedachte hebben we in de afgelopen twee jaar contact gezocht met een aantal musea waarvan we dachten dat ze belangstelling zouden kunnen hebben voor een traditionele handboog activiteit. In onze directe omgeving kregen we van het Boerenbonds Museum in Gemert vanaf het allereerste contact  alle medewerking. We mochten onze sport aan het publiek demonstreren en we kregen de kans om bezoekers traditioneel te laten schieten. Al snel daarna kwam het voorstel: Organiseer een wedstrijd in de stijl van het traditionele koningsschieten zoals dat al sinds mensenheugenis in het zuiden gebeurt. In 2013 hebben we onze eerste wedstrijd uitgeschreven. Een twintigtal schutters heeft deze wedstrijd over 2 series van 36 pijlen op een ouderwets blazoen (met het bekende pepermuntje als roos)geschoten. Daarbij hebben ze gebruik gemaakt van traditionele bogen en pijlen. Om in de stijl van het museum te blijven zijn we het er over eens geworden dat antieke stalen bogen en oude volglas bogen ook tot deze categorie gerekend mogen worden

Vervolgens hebben we met bovenstaande ervaringen contact gezocht met het Prehistorisch Dorp in Eindhoven, waar de zaak al heel snel geregeld was: Ook hier mogen we demonstraties geven en een wedstrijd traditioneel koningsschieten in dezelfde stijl als in Gemert  organiseren. Schutters die aan beide wedstrijden deelnemen kunnen dus twee keer koning worden. Als je in Brabant  3 keer achter elkaar koning wordt, dan ben je  keizer. Voor ons was het een heel logische stap om te gaan zoeken naar een mogelijkheid om een derde wedstrijd in de competitie op te nemen zodat we een Museumkeizer zouden kunnen kronen.

 Het Jan Visser Museum in Helmond past qua collectie en opzet  precies in het rijtje ook hier zijn we welkom en worden traditionele schutters met open armen ontvangen. Daarmee  bieden we in de regio Helmond/Eindhoven 3 traditionele wedstrijden, die ieder hun eigen  koning leveren maar die samen goed zijn voor de titel Museumkeizer(in).

De grote groep schutters die gebruik maakt van een moderne boog met een traditioneel uiterlijk b.v. longbow/flatbow of jachtboog/ruiterboog bieden we tegelijkertijd  de kans om in te schrijven voor hun eigen competitie: Zij schieten onder dezelfde voorwaarden de 3 wedstrijden en kunnen in hun eigen groep eveneens de titel Museumkeizer halen.

In de praktijk betekent dit dat traditionele schutters kunnen inschrijven voor 3 afzonderlijke wedstrijden met voor elke wedstrijd afzonderlijke prijzen, maar dat de schutters die deelnemen aan alle 3 de wedstrijden en in de gezamenlijke score  hoog eindigen strijden om een extra prijs: De eer om zich een jaar lang museumkeizer te mogen noemen.

Voor 2018 zijn de data

8  april wordt de eerste wedstrijd in het Boerenbondsmuseum in Gemert geschoten

10 juni wordt de tweede wedstrijd in het  Prehistorisch Dorp in  Eindhoven geschoten

2 september wordt de derde wedstrijd in het Jan Visser Museum in Helmond geschoten, hier wordt ook de Museumkeizer(in) van 2017 gekroond

Nadere gegevens en de uitnodigingen worden ook gepubliceerd op Boogwereld en op onze site: www.appeltoernooi.nl

Namens het appelteam

Harry Moors